zaterdag 1 maart 2014

01/03/2014


Eindelijk, goed nieuws!! Er is terug WATER in het Gunjur Health Center! 


Sinds begin deze week was de watertank volledig leeg en was er geen brandstof aanwezig om de generator aan te zetten... 
Normaal wordt de generator 1x per 2 dagen aangezet 's avonds, zodat water in de tank kon gepompt worden. Dit was reeds een hele week niet gebeurt, met resultaat: geen water... Hierdoor konden we ons een hele week niet wassen, amper konden kuisen/afwassen en onze was zich opstapelde. 
Na enkele dagen vonden we gelukkig elders in het dorp water in een waterput, dus gingen we met een bidon (of twee) op stap om water te gaan halen. 
Dankzij deze week begonnen we meer en meer te beseffen dat water levensnoodzakelijk is en dat je er zuinig mee moet omgaan. Water is leven! We waren dan ook erg gelukkig wanneer er eindelijk terug water in de watertank was, zodat we een lekker badje konden nemen (hier bestaat geen bad of douche, maar we zijn creatief genoeg om dit probleem onder handen te nemen door middel van 2 kuipen). Nadien konden we eindelijk onze volle vuile wasmand onder handen nemen.


Gisteren werden we uitgenodigd voor een trouwfeest. Nieuwsgierig als dat wij zijn, maakten we ons helemaal op om nog wat cultuur op te snuiven. Net zoals bij een naamgevingsceremonie was iedereen blij en mooi opgekleed. Er was lekker eten voorzien voor de uitgenodigden. Het verschil van een trouwfeest hier in Gambia ten opzichte van België was oa dat de bruid zich omkleedt voor het avondfeest (wat twee uur duurde!), terwijl al de gasten op hun stoel moesten wachten. Er mocht dus niet eerder gedanst worden vooraleer ze aankwam. Er vond ook geen ‘eerste dans’ tussen bruid en bruidegom plaats. In België is het ook meestal de gewoonte dat de bruid opvalt in haar mooi wit kleed, omdat het haar dag is. Gisteren vonden we hier in Gambia dat de bruidsmeisjes meer opvielen door al het glitter en glamour, waardoor we de bruid minder goed konden herkennen.
Tot de volgende keer! Vele groetjes van Sabrina & Marieke


Geen opmerkingen:

Een reactie posten