zaterdag 22 februari 2014

22/02/2014

Wat een hectische dag! 
Met volle moed namen we het magazijn onder handen. Waaraan waren we begonnen….Wat een boeltje… Alles lag door elkaar, en we waren geschrokken dat men eigenlijk heel wat goed materiaal heeft hier, wat zelfs niet gebruikt wordt. Met heel veel geduld haalden we alles onder het stof uit en sorteerden we het materiaal en medicatie. Ondertussen hielden wij ons ook bezig met de zwangeren en dames in arbeid: multifunctionele student-vroedvrouwen! Fabourama, de incharge, is dolgelukkig met onze energie. Hij denkt waarschijnlijk “wat een rare Belgen zijn dat”, maar hij apprecieert alles zeer hartelijk en steekt soms een (klein) handje toe. De vroedvrouwen hebben veel vertrouwen in ons, want tijdens hun shift nemen ze een uitgebreide siësta. Tijdens het harde werk vroegen we ons regelmatig af hoe het eraan toe zou gaan als wij hier niet waren.

Op de verloskamer hebben we voor de eerste keer in Gambia te maken gehad met een complexere bevalling. De schouders van de baby bleven steken achter het schaambeen van de barende vrouw, waardoor het belangrijk was om kalm te blijven en goed na te denken wat we geleerd hadden. Uiteindelijk werd het kind geboren in slechte conditie, waarna we moesten reanimeren. Gelukkig is de baby er goed doorgekomen. Hierbij dank aan onze docenten, Esther, Joke en Elke, om ons voor te bereiden op dergelijke bevallingen.
Op het gebied van communicatie gaan we er ook op vooruit: De meeste Afrikaanse vrouwen in de verloskamer spreken namelijk geen Engels. Daarom gebruiken we enkele Afrikaanse woordjes zoals “Nyori amonte bace” (wat hard persen betekent in Mandinka). 

Vandaag was het ook eindelijk zover dat we in ons eigen huisje konden. Dit hebben natuurlijk eerst onder handen genomen met handschoenen en véél kuisproduct. Ook hierbij kregen we veel beziens. We zijn heel blij dat we eindelijk geïnstalleerd zijn.





De foto hierboven is van onze MASTER bedroom :-) met ons mooi muskietennet, ter bescherming van de malariamuggen en andere vieze beestjes. 
De foto hier rechts is onze foto -en kaartjes muur, voor het gemis. 
De foto hier onder is van onze gezellige living. Mettertijd zullen we dit nog mooier inrichten op z'n Afrikaans.

Vanavond werden we uitgenodigd voor een naamgevingsceremonie van 2 baby's. Dit is traditie in Gambia: Heel de buurt komt helemaal tot leven, iedereen heeft mooie kledij aan en danst op het gedrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten